Extras din interviul cu Tudor Polak, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, august 2020
”Digitalizarea, automatizarea, robotica sau inteligența artificială, precum și cererea de competențe aflată în continuă creștere și schimbare reprezintă provocări considerabile pentru sistemele de educație și formare profesională și pentru adulții aflați pe o piață a muncii care evoluează într-un ritm rapid.”
Tudor Polak, Secretar de Stat, Ministerul Muncii și Protecției Sociale
Întrebare: Simplificarea criteriilor și procedurii de autorizare a furnizorilor de formare profesională se regăsește printre prioritățile echipei MMPS?
RĂSPUNS:
- Conștienți de faptul că în această perioadă dificilă prin care trecem cu toții este necesar ca oamenii să continue să beneficieze de formare profesională, legislația a fost adaptată noii realități, astfel încât, în acest moment există posibilitatea ca o parte din activitățile de formare profesională a adulților, organizate în condițiile Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților, republicată, cu modificările și completările ulterioare, să se poată desfășura și în sistem online, cu notificarea comisiei de autorizare, respectiv:
- pregătirea teoretică a tuturor programelor de formare autorizate;
- pregătirea practică a programelor de inițiere, specializare și perfecționare, care nu implică activități practice care trebuie să se desfășoare într-un spațiu cu dotări specifice, conform standardului ocupațional;
- susținerea examenului de absolvire a programelor de inițiere, specializare și perfecționare desfășurate în sistem on-line.
- Precizăm că a fost aprobată de MMPS și procedura de autorizare a furnizorilor de formare profesională care doresc să organizeze programe de specializare sau perfecționare doar în sistem online prin Ordinul nr. 1149/2020 din 16 iulie 2020 privind stabilirea domeniilor de activitate şi a procedurii pentru autorizarea furnizorilor de formare profesională să desfășoare programe de formare profesională a adulţilor în sistem online.
- Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS), în calitatea sa de Coordonator Național pentru implementarea Agendei Europene pentru Educația Adulților, implementează, pe o perioadă de 24 de luni, proiectul “Adult learning, a step forward for all”, cofinanţat de Comisia Europeană, Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA), prin programul ERASMUS+.
- Prin implementarea acestui proiect, MMPS contribuie la punerea în aplicare a Agendei Europene pentru învățarea adulților, în conformitate cu contextul și legislația națională, revenindu-i sarcina de a asigura legătura efectivă cu ministerele și părțile interesate, partenerii sociali, organizațiile non-guvernamentale și organizațiile societății civile, cu scopul de a îmbunătăți coerența între politicile privind educația adulților.
- Obiectivul activității de coordonare națională în domeniul învățării adulților vizează integrarea într-un mod coerent și eficient a tuturor politicilor, activităților, măsurilor, inițiativelor din acest domeniu precum și asigurarea coerenței între învățarea în rândul adulților și alte domenii de politică cu impact direct asupra dezvoltării resurselor umane în funcție de nevoile societății.
- În acest context, Grupul național de coordonare privind învățarea în rândul adulților format din experți naționali, reprezentanți ai partenerilor sociali și ai societății civile se va implica activ în schimbul de informații din domeniul învățării în rândul adulților atât la nivel național cât și la nivel european, pe baza celor mai bune practici preluate din întreaga Europă. Astfel, se are în vedere analizarea legislației în vigoare și propunerea de modificări pentru îmbunătățirea acesteea.