„CODIX – Abilitati si competente Digitale pentru Competitivitate” (cod SMIS 142636)
Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020
Industria IT se află într-o continuă dezvoltare și companiile sunt motivate să se adapteze nevoilor tot mai complexe ale societății, iar automatizarea cu ajutorul soluțiilor software și a roboților îmbunătățește vizibil activitatea și ușurează munca angajaților. Astfel, angajatii se pot concentra preponderent pe dezvoltare și pe câștigarea de noi clienți. Digitalizarea și automatizarea proceselor din cadrul unei companii simplifică și eficientizează întreaga activitate cu ajutorul tehnologiei.
Confederația patronală UGIR, alături de partenerii CECCAR şi ASOCIAȚIA PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ SLATINA, oferă companiilor românești șansa de a rămâne competitive pe piață internalizând digitalizarea, instruindu-le gratuit angajații, prin proiectul ”CODIX – Abilități și competențe Digitale pentru Competitivitate” (cod SMIS 142636). Proiectul este în implementare în perioada 19.09.2022-31.12.2023 și se adresează întreprinzătorilor preocupaţi de inovare şi dezvoltare, precum și angajaților lor, potrivit unui comunicat de presă.
Proiectul urmărește să sprijine companiile din sectoarelor economice cu potențial competitiv să își digitalizeze procesele, prin îmbunătățirea competențelor digitale ale angajaților, asigurând astfel productivitatea resursei umane. Ne concentrăm, în principal, pe:
- creșterea nivelului de competente digitale avansate, a incluziunii profesionale și stimularea dezvoltarii productivității și competivității muncii – 28 de persoane au posibilitatea să-și certifice competențele în domeniul IT, obținute pe căi non-formale și/sau informale, pentru a corespunde cerintelor industriei 4.0 și necesităților pieței muncii regionale;
- consolidarea sectorului IMM la nivel multiregional, creșterea sustenabilității a 40 de intreprinderi prin crearea de programe de învățare la locul de muncă în domeniul alfabitizării digitale TIC, dedicate și individualizate pe necesitățile întreprinderilor, inclusiv accelerarea adaptării IMM la schimbarile structurale prin proiectarea/dezvoltarea unor mecanisme /tehnici de anticipare a nevoilor viitoare de competente, ca urmare a progresului tehnilogic inregistrat la nivelul sectoarelor și a evoluției socie-economice;
- încurajarea a 200 de angajatori care își desfasoară și/sau intentionează să își adapteze activitatea principală sau secundară în sectoarele economice cu potențial competitiv de a le oferi angajaților programe de îmbunătățire a competențelor profesionale;
- crearea unui mecanism integrat care să genereze pe termen lung alfabetizarea digitală prin multiplicarea competențelor avansate dobândite prin proiect și transformarea acestora în programe de învățare la locul de muncă cu efect continuu.
În concret, participanții la proiect vor beneficia de:
- Acces gratuit la programele de formare în domeniul alfabetizării digitale, a competențelor digitale avansate precum și cele dedicate specialiștilor TIC, care să încurajeze inovarea; 318 angajaţi ai firmelor din regiunile de implementare, vor beneficia de cursuri de formare profesională.
Acces gratuit la programul de evaluare și certificare a competențelor profesionale în domeniul alfabetizării digitale și TIC, obținute de către angajați pe alte căi decât cele formale – 28 de angajaţi certificaţi.
- Sprijin personalizat pentru 40 de întreprinderi, din care 36 IMM, pentru o mai bună adaptare la schimbările structurale, anticiparea nevoilor viitoare de competențe ale salariaților ca urmare a progresului tehnologic;
- Sprijin în elaborarea și introducerea de programe de învățare la locul de muncă în domeniul alfabetizării digitale și TIC – minim 40 de întreprinderi, din care cel puţin 36 IMM-uri.
- Planificăm o campanie de conştientizarea a 200 de angajatori.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și are o valoare totala de 4.769.716,31 lei, din care 4.054.258,86 lei este cofinanțare UE.
Activitățile proiectului vizează regiunile: Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru.