Ne-am obișnuit cu anumite tendințe care fac ca orice investiție în reciclare selectivă, în senzori care economisesc energia consumată (în unitățile de cazare de exemplu), promovate corespunzător, să aducă un plus de imagine pentru companie.
Ești ”verde”, înseamnă că ești ”responsabil”.
Dar la ce mai exact se referă documentele programatice – Strategia Națională de Competitivitate și din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare – atunci când vorbesc despre acest domeniu de specializare inteligentă?
SECTOARE ECONOMICE | APLICAȚII ALE DOMENIULUI ENERGIE, MEDIU, SCHIMBĂRI CLIMATICE |
TURISM ȘI ECOTURISM | Implementarea unor soluții tehnologice pentru limitarea emisiilor de pulberi, gaze nocive, substanţe iritante şi mirositoare produse de unitățile turistice.Dezvoltarea unor soluții pentru circulaţia turistică controlată în rezervațiile și parcurile naturale sau in vecinătatea obiectivelor turistice naturale sau antropice. Utilizarea unor mijloace de transport touristic cât mai silenţioase, non-poluare, prin utilizarea unor surse de energie alternative.Dezvoltarea unor dotări şi utilizarea unor echipamentele turistice care respectă principiul armoniei cu mediul local (Ex.: utilizarea unor materiale de construcţii utilizate în plan local în mod traditional).Utilizarea în cadrul unităților de cazare și a restaurantelor a surselor de energie regenerabilă și a tehnologiilor ecologice, cu un continut scăzut de emisii de dioxid de carbon. |
ENERGIE ȘI MANAGEMENT DE MEDIU | Producerea și utilizarea energiei regenerabile (energie eoliană, solară, hidroelectrică, oceanelor, geotermală, biomasa, biocombustibilii);Implementarea tehnologiilor ecologice, cu emisii reduse de dioxid de carbon;Implementarea sistemelor automatizate dedozare și eficientizare a consumului energetic;Implementarea sistemelor de contorizare individualizată a consumului de energie pentru consumatorii casnici. |
BIOECONOMIE | Producerea de energie din biomasă;Utilizarea deseurilor rezultate din procesarea produselor agricole în soluții de tratare a solurilor erodate;Producerea alimentelor utilizând cantități reduse de pesticide și fertilizatori chimici. |