Nu banii, clădirile sau tehnologiile ci oamenii sunt cei ce fac diferenţa între organizaţii. Capacitatea de învăţare şi dezvoltare a unei organizaţii, precum şi informaţiile care stau la baza inovaţiilor tehnologice şi la inventarea unor noi produse, au la bază capitalul uman. Capitalul uman este principalul indicator al performanţei organizaţiilor care activează într-o societate şi o economie informaţională.
Companiile de succes cheltuie sume importante în fiecare an pentru programe de training de tip experienţial sau programe de perfecționare. Cel mai adesea obiectivele unui program de acest tip sunt:
- Obținerea unei calificări profesionale
- Îmbunătăţirea abilităţilor de conducere
- Construirea şi dezvoltarea echipelor
- Dezvoltarea capacităţilor de rezolvare de probleme
- Dezvoltarea carierei profesionale
- Dezvoltarea comunicării
Într-o economie în continuă schimbare, trebuie să ții mereu pasul cu vremurile, să te adaptezi chiar și celor mai diferite situații. Spre exemplu, pandemia a accelerat nevoia companiilor de a dezvolta abilitățile și competențele angajaților de utilizare a tehnologiilor digitale și de a își transfera operațiuni de lucru în online. Toate aceste transformări impun în mod imperativ eforturi de formare a angajaților. În lipsa acestor eforturi, în condiții de restriționare a activităților în maniera clasică, performanta și competitivitatea companiei ar scădea în mod simțitor.
În concluzie, formarea angajaților pentru a se putea orienta într-un climat dezorientant, atât sub aspect economico-profesional, cât si social poate constitui o soluție pentru reinstaurarea unui climat organizațional solid.